Wandelvormentraining bij De Hardloper

…… fotograaf: Lizet van Mil

En waarom ben jij lid van de hardloper? Nou die vraag is vandaag beantwoord tijdens de training van Leo Neutenboom, trainer/opleider bij o.a. de Atletiekunie en KNWB. Goed voor je lichaam zorgen door ALLE spieren en spiergroepen te trainen is natuurlijk de eerste en dan ook nog werken aan je conditie…

Maar wat dacht je van lachen? Ook je brein trainen en tot slot ook nog sociaal met elkaar bezig zijn, betrokkenheid? En dat hebben dus allemaal gedaan tijdens de training afgelopen zaterdag 8 oktober op het sportveld naast de ijsbaan in Schipluiden? Hoe kreeg hij dat nou voor elkaar? Dat ga ik hier vertellen:

Leo is vrolijk en enthousiast vanuit zichzelf en hij was dus gelijk blij om te zien dat wij daar stonden met 22 mensen, hardlopers, wandelaars, Nordic Walkers, een veelzijdig gezelschap. Hij begint zijn training met muziek, heerlijke pop uit de seventies en activerende oefeningen zoals we best vaak doen: uitstappen, squats, armen erbij en als het te veel is pak je gewoon het halve tempo. Stonden we daar ineens met zijn tweeëntwintigen te swingen. Na tien minuten al stonden al onze mondhoeken naar boven.

Daarna trainden we ons brein: we kregen drie oefeningen, A, B, C en die deden we door elkaar heen: Doe B, doe A. Lijkt simpel… zullen we dat komende zaterdag gelijk proberen, kan je lachen! Zeker als je dat ook nog combineert met in tweetallen door elkaar heen lopen en tussendoor andere bewegingen maken. Nou toen waren we goed warm, de zon scheen, de jassen truien, overhemden gingen allemaal uit…. Niemand had een korte broek aan, behalve Leo dan en sommigen hadden echt spijt. Het was heerlijk weer en een pittige training.

fotograaf: Irene van Paassen

Leo stelt zijn training samen uit verschillende bronnen van inspiratie: Aerobic, Yoga… Dus mocht u geruchten horen dat er in Schipluiden even 22 kraanvogels stonden? Dat is waar! Een heerlijke oefening op één been, ook weer goed voor de buikspieren.

Verdorie komt die Leo daarna toch met die stokken aan. ‘Ik ga niet met die stokken hoor’ zei een deelnemer. ‘Moet jij eens afwachten” zei Leo en zo ging het. Die stokken heten dus poles….en Nordic Walking is niet een giechelsport maar al bijna een Olympische sport, afgeleid van het langlaufen!  Komt de eerste kampioen uit Schipluiden?….

Leo leert ons voelen hoe de stok ons steun geeft… minder gewicht op je gewrichten, bij hardlopen komt je lichaamsgewicht zwaarder neer op je gewrichten, bij Nordic Walken kan je dat gewicht door 4 delen, dat is echt heerlijk voor geblesseerde gewrichten. Je stokken, pardon poles zijn eigenlijk altijd achter je en als je rechtervoet naar voren gaat, gaat je linkerhand mee, ontspannen… daarna knijp je je hand samen en zet je kracht met de pole bij de volgende stap. Daarmee activeer je je hand, je arm, je schouder en zelfs je core… Nordic Walken is een complete work-out.

fotograaf: Irene van Paassen

We eindigden met een cooling down, die poles zijn ineens handige hulpmiddelen… geen sportschool meer nodig. En mocht u deze week ineens veel aantrekkelijk strakke lijven zien rondlopen en verbijsterd zijn over al die sixpacks… lees dit artikel dan nog eens…

Ons Voorstel: vanaf aanstaande zaterdag trainen we op deze manier, met elkaar voor we gaan rennen, Nordic-Walken en wandelen.

Marleen van Beek

Reacties zijn gesloten.