Verslagen Midden-Delfland Halve Marathon

Verslag 2014

Het is gemakkelijker in te halen dan ingehaald te worden……

Het is zaterdag 22 februari 13.30 uur. Het startschot wordt “geblazen”. De lopers die heerlijk in het zonnetje stonden te keuvelen moeten er aan geloven!
Tien volle kilometers of een halve marathon staat op het menu van de lopers. Met een zonnetje en een temperatuur van een graad of 10 blijkt het gewoon korte broeken weer te zijn, maar ja daar hou je in februari toch geen rekening mee?
Een fraai lint van honderden lopers strekt zich uit door de polder. Eerst een rondje volkstuin, dan de Col du Trambrug, een echte klim in ons parcours. Daarna “recht zo die gaat” tot aan Maasland. Richting Maasland hebben we een stevige bries tegen, lekker! Bovendien heb je diezelfde bries straks mee, ook lekker!
Het voordeel van achterin starten is dat je heel rustig op gang moet komen. De lopers voor je nemen alle ruimte en er langs gaan is nauwelijks mogelijk. Eenmaal in het ritme gekomen en als de spieren zijn opgewarmd kan de cruise control aan! Rustig lopen, op winderige stukken in een groepje blijven en waar de wind even geen vat op me heeft is er de gelegenheid om wat verder naar voren te “kruipen”.
Dat gaat goed tot aan de MaaslandseDam. Vanaf de Dam naar Maasland is er opeens geen groepje meer in mn buurt dus dat stuk mocht ik “solo” tegen de wind, dat kost energie!
In Maasland loop ik heerlijk in de luwte door het dorp staat een een snelmenuutje banaan met water klaar. Maasland uit gaat voor de wind! Langs de Noordvliet alleen maar wind mee. Een prachtige kans om nog wat plaatsen naar voren te schuiven voordat het stuk tegenwind in de Duifpolder genomen moet worden.
In de Duifpolder kom ik een van mijn clubmaatjes tegen. Tot zover ging het inhalen lekker en heb ik alleen op mn hartslag gelopen. Na het buffelen in de Duifpolder is het “een kwestie van naar huis lopen”. Maar dat bleek toch een ietswat netelige kwestie. Die laatste kilometers gaven de spieren signalen af dat ze het niet meer zo leuk vonden, maar ik wilde tempo houden. Zelfs bergopwaarts naar de Col du Trambrug ging dat nog goed. Onderaan de brug helaas toch weer om die volkstuinen heen (daar had ik even niet op gerekend).
En dan hoor je een bekende stem achter je….
Eerst houd ik m’n tempo aan, dan probeer ik nog wat te versnellen, die andere loper is toch ook aardig op z’n eind! Maar dat vonden mn kuiten geen goed idee.
Op de laatste kilometer besluit ik te (laat te) luisteren naar mijn spieren en geef m’n hardloopmaatje alle ruimte en alle club-eer. Cees jongen , je hebt het verdiend! En ik, ik heb heerlijk gelopen!
Dames en heren organisatie, jullie hebben vandaag weer voor een fantastische Midden-Delfland Halve gezorgd!!!
Bert de Jong

Het is zaterdag, de dag van de middendelfland halve.

Wat heb ik me daarop verheugd. Hoewel mijn trainingen de laatste tijd niet erg intensief zijn geweest en meestal niet meer zijn dan een kilometer of 12 wilde ik wel heel graag de hele halve lopen. Het is tenslotte in ons eigen dorp. ’s ochtend op tijd op. Een kampioentje bij Holtkamp gehaald, nou dan kan het niet meer stuk. Vervolgens nog even naar Delft voor een boodschap en een patatje oorlog bij Luc, de lekkerste patat van Delft. Mijn energiepijl was op het toppunt van de dag. Op het gemakkie terug naar schipluiden zag ik al best veel mensen in hardloopkleding. Geen paniek, nog alle tijd dacht ik… Het is tenslotte pas kwart voor een en mijn interne klok had de start op twee uur staan. Heel mijn dieet was daarop afgestemd. Toch maar even snel internet gecheckt. Toen kwam ik erachter dat ik toch wat moest gaan opschieten.
Gelukkig mooi op tijd aan de start aangesloten werden we om exact 13:30 weggeschoten. Ik had mij voorgenomen niet te snel te starten hoewel ik daar toch altijd zo goed in ben. Op een drafje de trambrug op en vervolgens richting de kwakelweg. Toch kon ik het weer niet laten om na de kwakelweg wat sneller te gaan. Weldra liep ik weer alleen op de wind. Gelukkig kon ik na de molenweg weer aansluiten bij een groep. In die groep liep mijn buurman Olaf en Urbanus. Ja die belg kan ook verrekte goed lopen. Het bleek mijn maatje voor de rest van de loop. Inmiddels Peet Kester gepasseerd lekkere thee in Maasland genomen. De groep viel daar uit elkaar.
Met een kleine versnelling was ik mijn buurman verloren en had ik mij bij Urbanus en zijn vriendje aangesloten. Vervolgens naar bij Vlietzicht langs de vlieten windje mee. Onder het publiek ook daar een voormalige buurman. Het tempo nam weer toe en we bleven met zijn tweeen over. Urbanus mij maande dat we onder de 1 op 5 liepen. Dan maar wat rustiger, we moesten immers nog 10 kilometer. Na de vlieten richting het Duifpolderpad viel een waterflesje van mijn maatje. Zo vriendelijk als ik ben heb ik even ingehouden zodat we samen verder konden. In dit geval was het geen vriendelijkheid overigens maar een tactische zet. Urbanus is in tegenstelling tot zijn belgische broer nogal lang en ik dacht mooi achter hem tegen wind richting het fietspad te kunnen lopen. Dat was een misrekening. Tegen wind heb ik het langste deel voor hem gelopen. Daarna nam hij het laatste voor zijn rekening. Terug richting de trambrug ging het lampje langzaam uit. Maar ook mij mijn loopmaatje. Een paar keer zei ik dat ik langzamer wilde en dat hij maar op zijn eigen tempo verder moest. Blijkbaar was dit ook zijn tempo. Samen richting de finish. De laatste 800 meter moest ik echt loslaten. Mijn eindtijd bleek ruim binnen het streven van twee uur.
Met Jan en Jeanette strompelend terug naar huis. Nog nooit zoveel tijd nodig gehad om vanaf de sportvelden naar huis te lopen. Lekkker douchen en naar mijn vriendinnetje.
’s Avonds was er een gezellig samenzijn voor het hele dorp “georganiseerd”. Nadat we gegeten hadden hoorden we sirenes en zagen vlammen vanuit de keuken. Snel buiten gelopen zagen we dat in het Schippershof het er nogal heet aan toeging. De brandweer was er vroeg bij maar kon niet verhinderen dat het hele huis uitbrande. Alles werd gade geslagen door de vele buurtbewoners. De Schipluidense perschef Theo die ook in de middag al paraat was om de MD-halve te verslaan was ook hier weer boven op het nieuws. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, wel sneu voor degene die nu hun huis kwijt zijn.
Jaja, het was me het dagje wel. Onder het schrijven van dit verslagje voel ik de inspanning nog steeds. Morgen gaan we rustig uitlopen. Ben erg benieuwd naar de verhalen van alle anderen.
Groetjes, Rob

Midden Delfland 10 km

Midden Delfland 10 km

Na een intensieve training bij De hardloper op maandagavond werd de week in volledige rust doorgebracht, als voorbereiding op de 10 km loop van zaterdag. Het rusten ging me uitstekend af en dat beloofde veel voor de komende wedstrijd.

Aandachtig werd dagelijks de site van Weeronline.nl  bekeken. Alle signalen stonden op groen, met een beetje regen in de morgen en een goede windkracht 4 tot 5.

Tegen 12 uur op zaterdag me zelf nog even snel ingeschreven; helaas mijn nummer van mijn chip niet meer wetend. Dan maar zonder chip…

De wedstrijd begon met een intensieve warmloopafstand: 3 km van Den Hoorn naar Schipluiden. Al was het maar warmlopen, toch haalde ik nog een volledig roze dame met een i-Phone 5 in.

Half twee klonk de toeter en met enig hangen en wurgen konden we van start.  Van rechtshouden hadden veel lopers nog niet gehoord zodat ik dan toch maar door het gras ben gaan inhalen. De wind was heftig en vooral tegen, wat veel kracht kostte.  Na vijf km tegenwind was daar eindelijk de drinkpost, kort na het keerpunt. Ik greep dit aan als even een pauzemomentje met een lekker bekertje thee. Na de thee ging het voor de wind, maar helaas kwam daar een tegenstander uit onverwachte hoek. De thee begon op te spelen, wellicht in combinatie met de twee boterhammen met pindakaas die ik drie uur voor de wedstrijd had gegeten. Steken in mijn linkerzij. EHBO’ers die belangstellend vroegen of het nog ging. Andere lopers die me aanmoedigden. Na een minuut of vijf wandelen toch maar weer de versnelling ingezet.
Het parcours was ook zo mooi; de temperatuur was geweldig en de 12 graden in februari maakte het tot een onvergetelijk evenement. De naderende achtervolger maakte wat in mij los en met 46 minuten en 46 seconden heb ik een nieuw persoonlijk record veroorzaakt!
Doordat de chip op mijn schoen niet bekend was, kreeg ik een aantal “extra seconden” en eindigde ik als 25ste in het klassement. Trots om als eerste lid van “De Hardloper” over de finish te zijn gekomen.
Organisatie bedankt voor deze perfecte dag! (en ja, volgende keer zal ik clubkleding dragen)
Paul Scheers

 Verslag 2013

10e Midden- Delfland Halve Marathon 2013, 23 februari 2013
Door Richard Vroon

2013MDHM JKoene

Barsaiyan wint in Midden-Delfland
Mike Barsaiyan is zaterdagmiddag winnaar geworden van de tiende editie van de Midden-Delfland Halve Marathon. De 25-jarige ‘s-Gravenzander finishte op de Tiendweg in Schipluiden na 1.14.12. Hij had een ruime voorsprong op zijn eerste achtervolger, Ramon van der Wilde uit Vlaardingen, die 1.16.45 nodig had. Vervolgens kwamen twee leden van Rotterdam Atletiek tegelijk in 1.17.11 over de streep: Robbert Willemse en Gerard Droog.
Bij de vrouwen onderstreepte Francis Schinkel haar leidende positie in het ACS Halve Marathon Circuit. De Monsterse atlete won in 1.27.58. Als tweede vrouw finishte Celine van der Bent uit Dordrecht, in 1.28.24.
Carla Ophorst die voorzichtig werkt aan terugkeer naar het hoogste niveau, werd in derde, in 1.31.21.
De kwart marathon (10.5 km) werd gewonnen door Sjaak van der Linde van Rotterdam Atletiek in 37.55. Snelste vrouw was de Wateringse Marlies Jongerius in 41.41.
Deze tiende editie van de Midden-Delfland Halve Marathon trok een recordaantal van 415 deelnemers.

Reactie van een deelnemer:
Bedankt voor de leuke wedstrijd ondanks de kou was het goed verzorgd en dat mag ook wel eens gezegd worden, want je zal er toch maar staan als vrijwilliger in die kou tot de laatste voorbij is.
Mvgr
Cor Kros

Ervaring van een Hardloper op de 10,55 km:
Terwijl de laatste nu op de halve marathon aan het finishen zijn, zit ik alweer lekker aan de thee, gedouched en al. Voor de verandering heb ik maar eens meegedaan met de halve halve marathon. Ik had niet veel getraind en nog andere bezigheden vandaag. Met een beetje jaloezie zie ik de anderen bij de splitsing door gaan naar Maasland. Aan de andere kant is het ook wel prettig om te weten dat ik alweer op de terugweg ben.
Volgens de weerkaart van de wakkere krant met een gevoelstemperatuur van -8 draai ik terug het fietspad op. Inmiddels al enkele van De Hardloper terug zien lopen, daar had ik Corrie in het vizier. Niet veel later liep ik bij haar. Het was behoorlijk buffelen tegen de harde wind, maar het eerste stuk zat ik lekker in een tempo. Maar hoe langer het duurde en de trambrug naderde werd het toch wat moeilijker. Eindelijk een stukje geen wind. Dan kun je even bijkomen, het voelt als voor de wind. Dan nog een kilometertje uitlopen en we zijn er alweer. Dat is eigenlijk ook wel lekker. De eindtijd weet ik niet precies maar dat zal wel verderop in het krantje staan. Hopelijk komt de organisatie er met de tijdmeting uit want ik heb 2 SAW-chipjes en welke de goede is weet ik niet.
Groetjes,
Rob

Verslag 2012

Zeven jaar later gewoon weer Michel de Maat

Door Richard Vroom

Michel de Maat uit Vlaardingen is de glorieuze winnaar geworden van de negende editie van de Midden-Delfland Halve Marathon. De inmiddels 50-jarige Vlaardinger finishte in 1.13.34 en was daarmee zelfs 12 seconden sneller dan toen hij in 2005 op 43-jarige leeftijd deze wedstrijd won. Een andere parallel met genoemd jaar is, dat de toen als tweede binnenkomende Ron van den Berg uit Maassluis ook nu tweede werd. Was het verschil destijds slechts 5 seconden, nu moest Van den Berg 1 minuut en 16 seconden toegeven op De Maat.
Bij de vrouwen zegevierde Marieke Bourquin-Boekestijn. De Maassluise hardloopster is daarmee de eerste vrouw die de Midden-Delfland Halve Marathon voor de tweede maal op haar naam heeft geschreven, want in de eerste acht edities ging er nimmer een loopster op herhaling. Bourquin, die in 2006 had gewonnen in 1.25.30, liet nu 1.26.05 afdrukken. Zij had daarmee 5 minuten en 21 seconden voorsprong op Yvonne van den Berg uit Naaldwijk.
Op de kortere afstand van ruim 10,5 kilometer snelde Mike Barsaiyan (24) uit ’s-Gravenzande naar de finish in 34.03. Sjoerd van Marrewijk uit Kwintsheul werd tweede, met een achterstand van 1 minuut en 20 seconden.
Bij de vrouwen verraste de Naaldwijkse Ellen Grimbergen vooral zichzelf, door na een jaar van tobben te zegevieren in haar eerste echte wedstrijd: 46.47. Ook nog lang niet op haar normale niveau is Corina Voorn uit Den Hoorn, die als tweede over de streep kwam, na 49.41.

ACS-Circuit

De Midden-Delfland Halve Marathon 2012 vormde tevens de finaleloop van de het allereerste Allround Computer Service Halve Marathon Circuit, dat ook de halve marathons van Monster, Vlaardingen en Maassluis omvatte. In dit circuit worden de drie beste prestaties per atleet bekeken, waarbij oudere atleten relatief meer punten scoren dan jongeren. Deze formule gaf als uitkomst, dat Michel de Maat winnaar bij de mannen werd, met een andere 50-plusser, Maarten de Jong uit ’s-Gravenzande, als tweede en 45-plusser Gerard de Lange uit Maassluis als derde.
Bij de vrouwen werd de Monsterse Francis Schinkel (45-plus) klassementswinnares, met Marieke Bourquin-Boekestijn (seniore) als tweede en de Vlaardingse Monique Leentvaar (40-plus) als derde.
Volgend jaar wordt het circuit uitgebreid tot vijf halve marathons in de winterperiode, want dan komt de Westlandse Arcade Halve Marathon er ook nog bij.
Deelnamerecord
Het hardloopevenement Midden-Delfland Halve Marathon kende zaterdagmiddag een recordaantal deelnemers. De organiserende verenigingen De Hardloper (Schipluiden) en Thof Running (Maasland) konden in totaal 351 deelnemers inschrijven. Dat waren er 16 meer dan tijdens de in 2004 gehouden eerste editie. Daarbij past wel de kanttekening, dat bij de aanvankelijk als ‘eenmalig’ bestempelde editie van 2004 uitsluitend een halve marathon op het programma stond. Sinds een aantal jaren kan als alternatief gekozen worden voor een wedstrijd over 10,5 kilometer.

Verslag 2011

De Lange en Starrenburg zegevieren in Midden-Delflandloop

Door Richard Vroom

Begin maart vorig jaar had hij nog genoegen moeten nemen met de tweede plaats, maar zaterdag werd de 8e editie van de Midden-Delfland Halve Marathon een glorieuze wedstrijd voor Gerard de Lange (AV Waterweg) uit Maassluis.
De Lange (45) boekte op de 21,1 kilometer van Schipluiden naar Maasland en dan weer terug naar Schipluiden een persoonlijk record van 1.14.37 (het stond sinds eind 2009 op 1.15.08). Als tweede finishte zijn clubgenoot Ron van den Berg (ook 45) in 1.18.03. Van den Berg heeft aan alle acht edities van deze wedstrijd deelgenomen en finishte immer bij de eerste twee; in 2006 en vorig jaar had hij zich tot winnaar laten kronen.
Bij de vrouwen ging de zege van deze achtste editie naar Anneke Starrenburg uit Honselersdijk.

Om 13.30 uur waren bijna 260 hardlopende mannen en vrouwen van start gegaan bij het sportpark aan de Tiendweg in Schipluiden voor dit gezamenlijke evenement van de verenigingen De Hardloper (Schipluiden) en Thof Running (Maasland).
In de eerste kilometers liepen twee leden van AV Waterweg op kop: Gerard de Lange en Schiedammer Marc Meeder. Laatstgenoemde nam deel aan de wedstrijd over 10,5 kilometer. Maar De Lange stak in topvorm en koos al vrij snel voor een solo-avontuur.

De eerste hardloper die weer in zicht kwam bij de finishlocatie was Marc Meeder, die na 36.39 over de streep kwam (ook voor hem betekende dit een promotie van het zilver in 2010 naar het goud nu). Achter Meeder volgden in eerste instantie twee Delftenaren: Joeri Smit (38.12) en Frank Staal (39.30). Als vierde en tevens als eerste Schipluidenaar kwam Willem van den Beukel over de streep, in 43.09.
Snelste vrouw was Sonja Jansen uit Den Hoorn, in 47.57. Zij werd op ruime achterstand gevolgd door plaatsgenote Hannie de Jong (55.53).

Op de halve marathon kwam na de Maassluizers De Lange en Van den Berg een loper uit Noord-Brabant als derde over de streep: Tjerry van Schijndel uit Uden, in 1.19.25. Snelste loper uit Midden-Delfland was Maaslander Paul de Koning (Thof Running) in 1.23.47. Johan Gerritse hield, net als vorig jaar, de eer van Schipluiden hoog (1.29.31).

Bij de vrouwen hebben de acht edities van de Midden-Delfland Halve Marathon ook acht verschillende winnaressen opgeleverd. Deze keer was dat Anneke Starrenburg (Olympus ’70) uit Honselersdijk, in de tijd van 1.32.10. Net als vorig jaar legde Anke Smit uit Vlaardingen (in 1.35.02) beslag op de tweede plaats. Precies 50 seconden later kwam Carola Nell uit Maasland als derde over de finishlijn.
Uitslagen Hardlopers 21,1 km:
Johan Gerritse 1.29,31 uur
Bert de Jong 1.34,57
Kees van Dijk 1.36,28
Peter Verhoeff 1.41,10
Ton Lansbergen 1.42,40
Wim van der Drift 1.48,20
Silvie van Bleiswijk 1.49,25 D
Willem Alsemgeest 1.49,41
Arie de Jong 1.49,59
Janelle Lander 1.50,02 D
Rob Koene 1.50,10
Rosalie Renaud 1.50,14 D
José van Wandelen 1.51,45 D
John Buying 1.53,07
Corrie Lansbergen 1.53,45 D
Joke Kerklaan 1.57,38 D
Bert van der Schans 1.57,52
Ben van Leeuwen 2.00,00
Jan Eikelenboom 2.10,52
Michel Ridder 2.10,53

Uitslagen Hardlopers 10,5 km:
Willem van den Beukel 43.09 min.
Rik Suijker 45.02
Ron van Wijk 51.56
Ruud Schrijver 52.20
Cees Rensen 54.35
Koos van Schaik 1.01,16 uur

Reacties zijn gesloten.